Test van navigatie-apps en iPad met of zonder GPS

Vandaag weer een onvervalste Klein Spul aflevering.

In Yachting Monthly is een test van zes navigatie-apps voor mobiele apparaten gepubliceerd. Conclusie:  Navionics heet de beste prijs/kwaliteit-verhouding, en iNavx werd over de hele linie het beste beoordeeld. De andere vier: Fly to Map, Memory-Map, Imray en iChart bleven daar voorlopig bij achter, maar let op: dit soort test is altijd een momentopname. Over een half jaar kan het oordeel weer heel anders luiden.

De smartphones zijn snel, hebben grote schermen en de kaarten zijn goedkoop. Toch oordeelt YM dat ze als backup van de kaartplotter geen 100% vervanging zijn voor handheld navigatiesystemen zoals die van Garmin en Memory-Map. Die zijn waterdicht, kunnen tegen een stootje en draaien op gewone batterijen.

Het is helaas niet meer mogelijk om via Zinio door een tijdschrift te bladeren en op 3 pagina’s in te zoomen, wie de tests wil lezen moet echt een digitaal nummer kopen (of een papieren exemplaar in de boekwinkel).

Een gratis navigatieprogramma voor Android is Oruxmaps. Er worden geen kaarten bijgeleverd, maar het programma kan worden gebruikt met online kaarten (zoals Google Maps) en offline met zelf gescande en gekalibreerde kaarten.

Gisteren is onze menagerie uitgebreid met een echte iPad. Vooral na het uitkomen van de iPad 2 had ik al eens voorzichtig rondgekeken naar een (tweedehands) exemplaar van de oorspronkelijke iPad. De iPad 1 Wifi werd op diverse plaatsen aangeboden voor een redelijke prijs, maar gelukkig besefte ik op tijd dat deze versie geen GPS aan boord heeft. Voor wat meer heb ik nu een iPad 1 Wifi + 3G aangeschaft. Hoewel over dit onderwerp veel verwarring bestaat, zou de 3G versie toch een “echte” GPS hebben, die dus de positie direct van de satellieten kan krijgen. A-GPS (Assisted GPS) betekent alleen dat de positie sneller kan worden gevonden als de iPad binnen bereik van een data-netwerk is. Mijn iPad heeft geen SIM-kaart, dus ik zal dat binnenkort eigenhandig kunnen uitproberen. Wordt vervolgd.

Getagd , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Test van navigatie-apps en iPad met of zonder GPS

  1. Wim Vermeer schrijft:

    Ben heel benieuwd hoe dit verder gaat, omdat het stroomverbruik gering is en de kaart van Europa ca. € 47 kost.
    Groet, Wim Vermeer.

  2. maron schrijft:

    Heb dit voorjaar een iPad met 3G aangeschaft. Navionics kaarten gedownload. Hiermee naar Noorwegen gevaren en tussen de scheren en rotsen genavigeerd. Het werkt secuur. Heb de kaarten niet op een fout kunnen betrappen. Werkelijk waar voor je geld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>